Çankaya Üniversitesinde, “Türkiye’nin Haftalık Koronavirüs Resmi Konferansı” etkinliği gerçekleştirildi. 15 Aralık 2020 tarihinde saat 15.00’te düzenlenen etkinlikte, Ipsos Araştırma Şirketi İcra Kurulu Üyesi ve Sosyal Araştırmalar Birimi Lideri Ece Ertürk, şirketin yürüttüğü çalışmalar, koronavirüs istatistikleri ve pandeminin toplumdaki algısına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Ertürk, sunumunu, koronavirüsün Türkiye’de görüldüğü Mart 2020 tarihinden bu yana ‘duygu durumumuzda ne oldu?’, ‘algı durumumuzda ne oldu?’, ‘tüketici davranışlarımızda nasıl bir değişim oldu?’ soruları çerçevesinde gerçekleştirdi.
“Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi, terör, eğitim ve pandemi”
Ece Ertürk, “Türkiye’de ilk koronavirüs vakası açıklandığı günden itibaren, her hafta belli başlıklar altında toplumun koronavirüsle ilgili genel davranışını, algısını, duygu durumunu takip ettiklerini ve araştırma sonuçlarını paylaştıklarını belirtti. Ipsos olarak sürekli araştırma yaptıklarını ifade eden Ertürk, “Araştırma sonuçlarımız bize Türkiye’nin en önemli sorunlarının ekonomi, terör, eğitim ve pandemi olduğunu göstermektedir. Ekonomi, Türkiye’nin en büyük sorunu olarak her zaman liste başında yer almaktadır. Kimi zaman dönemsel değişiklikler yaşanmaktadır. Bazen terör, bazen eğitim listenin ilk sırasına yerleşebilmektedir. Mart ve Nisan 2020’de koronavirüs pandemisi, ekonominin önüne geçerek ilk sırada yer almıştı. Normalleşme döneminde ise ekonomi yine ilk sırada yer alarak koronavirüs geriye düşmüştü. Fakat, vaka sayılarının 30 binleri aşmasının ardından koronavirüs yine ekonominin önüne geçerek, Türkiye’nin en büyük sorunu oldu” açıklamasında bulundu.
“Pandemiyle birlikte tüketici davranışlarında büyük değişiklik yaşandı”
Ertürk, Türkiye’de, koronavirüsün ilk etapta global bir sorun olarak görüldüğüne dikkat çekerek, hasta sayısının artmasıyla beraber pandeminin sorun olarak algılandığını, insanlarda ve toplumda endişe durumunda artış yaşandığını açıkladı. Pandemi nedeniyle değişen tüketici davranışlarından da bahseden Ertürk, şöyle konuştu: “Alışveriş davranışımız, satın aldığımız ürünler, satın alma sıklığımız ciddi şekilde değişmiş durumda. Pandeminin ilk döneminde stoklama davranışı çok yaygındı. Şu an stoklamanın gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Özellikle atıştırmalık ürünlerde ve online alışverişlerde ciddi artış söz konusu. Pandemiyle beraber tüketici davranışlarımızda büyük değişiklik yaşandı
“Tüketici ekonomik kriz endişesi duymaktadır”
Ece Ertürk, yapılan araştırmalarda, tüketicilerin Türkiye’nin ekonomik krize girmesinden endişe duyduğuna dikkat çekerek, “Tüketicilerin % 95’i ürün ve hizmetlerin fiyatların artmasından endişe duyuyor. % 85’i ise faturalarını ödeyebilme noktasında endişeli. Yani aslında insanlar artık en temel ihtiyaçları, elektrik, su, telefon faturalarını ödeyememe, gerekli ihtiyacını karşılayabilecek, yiyecek ihtiyacını gıda ihtiyacını yerine getirememe gibi problemlerle karşı karşıya olduklarının ciddi şekilde farkındalar. Çalışanların da neredeyse tamamına yakını, yani % 83’ü salgının işleri üzerinde tehlike oluşturduğunu düşünüyor” dedi.
“İyimser bakış açısı hala sürüyor”
Koronavirüsle ilgili toplumun resmini çizen Ertürk, “Endişeli, pandemi sürecinden yorulmuş, belirsizlikten bıkmış, bu sürecin kendi ekonomisine, ailesine ciddi etkilerini deneyimlemeye, yaşamaya başlamış bir toplum görüyoruz. Fakat bir taraftan hala ‘bana bir şey olmaz’ duygusu ve iyimser bakış hala sürmektedir” diyerek, Türkiye’nin koronavirüs haritası hakkında detaylı bilgi verdi.
Koronavirüs ile ilgili merak edilen soruların yanıtlanmasıyla sona eren etkinliğe, akademik ve idari personel ile öğrenciler büyük ilgi gösterdi.