DUYMAK YA DA DUYMAMAK BÜTÜN MESELE BU MUDUR?

Kültürel ve Sosyal İşler Şube Müdürlüğü, 7 Aralık 2020 tarihinde engellilere yönelik önemli bir etkinliği hayata geçirdi. Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim Bölümünden Sağır Toplumu ve İşaret Dili Araştırmacısı, işitme engelli Buket Ela Demirel, online platformda gerçekleştirilen “Duymak ya da Duymamak Bütün Mesele Bu Mudur?” konulu etkinlikte, nasıl engelli olduğundan toplumun engellilere bakışına, farkındalık yaratmak amacıyla yapılan çalışmalardan erken tanı ve tedavinin önemine kadar birçok konuya değindi.

“Erken tanı ve tedavi önemli”


Buket Ela Demirel, doğuştan engelli olmadığını, 2.5 yaşında geçirdiği havalenin ardından duyma yetisini kaybettiğini belirterek, kendisine geç tanı konularak tedavinin geç başladığını ifade etti. Yeni doğan testlerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Demirel, “Tedaviye erken başlanılması çok önemli. Dil kabiliyetinin gelişmesi için bu çok önemli. Ben ilköğretime başlamadan önce cihaz kullandım ancak yeterli değildi. Ayrıca normal bir sınıfta eğitim gördüm. Kaynaşma sınıfı yoktu. Sürekli duymadığımı ispat etmeye çalışıyordum” dedi.

DUYMAK YA DA DUYMAMAK BÜTÜN MESELE BU MUDUR?
DUYMAK YA DA DUYMAMAK BÜTÜN MESELE BU MUDUR?

Üniversiteyi kazandı, İstanbul’da yaşamaya başladı


Üniversiteyi kazanana kadar memleketi Malatya’da yaşadığını dile getiren Demirel, “4 yıl üniversite hazırlık sürecim oldu. İşitme engellilerin resme yeteneği oluyor. Ailem ve çevremdekiler beni resme yönlendirmeye çalıştı. 4. yıl üniversite sınavını kazandım. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunuyum. İstanbul’a gittiğimde çok zorlandım. Yeni bir hayata başlıyor gibisiniz. Dersleri anlayamıyordum. Ve ben sürekli ‘bende sorun’ var gibi hissediyordum. Ancak zaman geçtikçe ‘benim de haklarım var’ diye düşünmeye başladım. Karşımdaki kişi beni anlamıyorsa haklarımı görmeye başladım. Üniversitede işaret dilini fark ettim. İşaret dilini öğrendim.”

“Evli ve çocuklu olduğumu öğrenince şaşırıyorlar”


Üniversite eğitiminin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışmaya başlayan Demirel, sosyal çalışmacı olarak görev yaptığı işinde büyük zorluk yaşadığını dile getirdi. Demirel, iletişim kurmakta zorlandığı için bakanlıktan ayrıldığını ve Boğaziçi Üniversitesinde çalışmaya başladığını anlattı. Evli ve bir çocuğu bulunan Demirel, çoğu kişinin “Evli misin?”, “Çocuğun mu var?” diye şaşkınlık yaşadığını ifade etti.

Erken teşhis, erken cihaz, erken eğitim


Kendisini girişken ve meraklı olarak tanımlayan Buket Ela Demirel, iletişimin çok önemli olduğunu vurguladı ve “İletişim olmasaydı anlaşamazdık” dedi. Demirel, işitme engelli bireylerle iletişimde işaret dilinin ve kulağa takılan cihazların büyük önem taşıdığını anlatarak, “Erken teşhis, erken cihaz, erken eğitim çok önemli” diye konuştu.

“İşitme engellileri en çok birden fazla kişinin aynı anda konuşması olumsuz etkiliyor”


Demirel, günlük yaşantısında ya da iş yerinde kendisini en çok zorlayan durumu “Grup halinde yapılan görüşmeler, toplantılar, sohbetler” olarak açıkladı. Aynı anda birkaç kişinin konuştuğu ortamlarda büyük sorun yaşadığını ifade eden Demirel, “Bu gibi toplantılarda aynı anda birkaç kişi konuşuyorsa çoğu konuşmayı kaçırabiliyoruz. Ancak ya tek tek konuşulması gerekiyor ya da mutlaka tercüman olması gerekiyor” dedi.