CV HAZIRLAMA VE MÜLAKAT TEKNİKLERİ

İş başvurularında özgeçmişinizin yüzlerce CV arasında dikkat çekmesini nasıl sağlarsınız? İş görüşmelerinin tuzak soru ve tekniklerini tanıyor musunuz? Sınırlı sürede kendinizi en etkili şekilde nasıl anlatırsınız? TUSİAV İnsan Kaynakları Platformu Başkanı, Öğrenci Koçu ve Eğitmen Ahu Tüzün Demirdamar, 21 Aralık 2020 Pazartesi günü ‘Zoom’ üzerinden ‘CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri’ konulu konferans gerçekleştirdi.

Öğrenci koçluğu yapıyor


Mutlu Yaşam Öğrenci Koçluk Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisi olan Demirdamar, öğrenci koçluğu, ebeveyn koçluğu, kariyer koçluğu alanlarında özellikle meslek seçiminde bulunan öğrencilere ve ergenlik dönemi çocuklarının ebeveynlerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. İnsan kaynaklarının seçme, yerleştirme süreçleriyle ilgili İstanbul, Ankara ve Anadolu’daki pek çok il için çeşitli projelerde yer alan Demirdamar, kurumsal ve bireysel eğitim süreçlerinin yönetilmesi, kariyer planlama, yetenek yönetimi, kurumlara insan kaynakları alanında danışmanlık, bireysel kariyer planlama çalışmaları, kişilik envanterleri uygulama ve yorumlama konularında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor.

“CV hazırlama süreci üniversitede başlamalı”


Ahu Tüzün Demirdamar, konuşmasında, CV hazırlama sürecinin önemine dikkat çekerek, “Gençler, ‘CV hazırlarken ben ne yapmak istiyorum?’, ‘Hangi alanda çalışmak istiyorum?’, ‘Hangi uzmanlık alanında ilerlemek istiyorum?’, ‘Kariyerimle ilgili düşündüklerim neler?’ sorularına üniversite üçüncü ve dördüncü sınıfta cevap bulmuş olmalı” dedi.

Gençlere tavsiyede bulundu


CV hazırlama süreçleriyle ilgili tavsiyelerde bulunan Demirdamar, şöyle konuştu: “CV’ler sade ve nokta atışı bilgileri içermeli. Yeni mezun ya da iş deneyimi en fazla beş yıl olan kişilerin CV’leri bir sayfayı geçmeyecek şekilde kısa ve sade olmalı. İlanda belirtilen özelliklere dikkat ederek, onlar ön plana çıkartılmalı. CV, en son bitirilen üniversiteden geriye dönük olarak ters kronolojik sırayla hazırlanmalı. Varsa iş deneyimleri yazılmalı. Üniversiteden yeni mezun ya da mezun olacak gençler ‘Hiç iş deneyimim yok, ne yazacağım’ diye sorabilirler. Bu bölümde stajlardan bahsedilmesi çok önemli. Genç arkadaşlarımızın staj deneyimlerini iş deneyimi gibi düşünmelerini öneriyorum. Katıldığınız eğitimlerden aldığınız sertifikaları yazabilirsiniz. İlgi alanlarınızı mutlaka belirtmelisiniz. Referanslar çok önemlidir. Birlikte çalışma yaptığınız bir hocanız ya da staj yaptığınız kurumdaki yöneticiler sizinle ilgili yorum yapabilir, referans verebilir. Ancak hepsinin ötesinde özellikle mülakatta adayların işe olan isteği, motivasyonu çok önemli. Bir işi ne kadar çok isterseniz çünkü o kadar çok onu öğrenmeye, o konuda ilerlemeye de performans olarak hazır oluyor aday.”

Mülakat sırasında dikkat edilecek noktalarla ilgili bilgi verdi


Ahu Tüzün Demirdamar, konferansının ikinci bölümünde ‘Mülakat Teknikleri’nden bahsetti. Demirdamar, mülakat esnasındaki en önemli noktanın, başvuru yapılan kurumla ilgili araştırma yapmak olduğunu belirtti. Yüz yüze mülakat sırasında kıyafetin önemine dikkat çeken Demirdamar, “Özellikle geleneksel iş kıyafeti olan takım elbiseyi öneriyorum. Erkekler için mutlaka uzun kollu bir gömlek ve sade bir kravat olması önemli. Kadınlar da göze batan takılar kullanmamalı. İlk izlenim için ikinci bir şans yok, bunu unutmayın. Mülakatta, iletişim çok önemli. İletişimde ise sözlerimiz, ses tonumuz, beden dilimiz etkili oluyor. Sözlerimiz % 7, ses tonumuz %38, beden dilimiz %55 etki bırakıyor. Yani siz mülakatta söylediklerinizden ziyade duruşunuz ve üslubunuzla bir iz bırakıyorsunuz” diye konuştu.

UZAKTAN EĞİTİME GEÇİLDİ