15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla, 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü, Avukat, Doç. Dr. Hüseyin Aydın’ın katılımıyla “15 Temmuz’u Anlamak: Uçaklarla Bombalanan Başkent Ankara” adlı çevrimiçi konferans gerçekleştirildi.
Yakın tarihteki en acı hadise
Konferansın açış konuşmalarını yapan Çankaya Üniversitesi Kültürel ve Sosyal İşler Şube Müdürü E. Süreyya Topçu Ergin, “15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe ve demokrasiyi askıya alma girişimi ülkemizin yakın tarihindeki kuşkusuz en acı hadiselerinden biri. 250 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 2 bin 196 vatandaşımızın yaralandığı, millet iradesini yansıtan Gazi Meclisimiz başta olmak üzere pek çok devlet kurumunun bombalandığı o geceyi 5. yılında bir kez daha hatırlamak istedik. Devlet içinde yapılanmış hukuk dışı oluşumlarla mücadelenin önemini de bir kez daha ele almak istedik.” ifadelerini kullandı.
"15 Temmuz bir işgal girişimi"
Konuşmasının başında 15 Temmuz gecesinde şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, gazilere sağlıklı ömür diliyen Avukat, Doç. Dr. Hüseyin Aydın, şunları söyledi: “15 Temmuz çok kapsamlı bir olay, Türkiye’nin birçok yerinde olaylar yaşandı. 15 Temmuz’u diğer darbe girişimlerinden ayıran birçok özellik var ama bunlardan en önemlisi Başkent Ankaramızın bombalanması. Herhalde hepimizin o gece dehşete düştüğü anlar, bize ait savaş uçaklarının birçok kamu kurumumuzu bombalaması hadisesidir. Hava Kuvvetleri’nin darbe girişimindeki rolüne değinmek gerekiyor. Genellikle bütün darbeler ağırlıklı olarak Kara unsurları tarafından yapılır. Bu 15 Temmuz darbe girişimi için de geçerli ancak hava unsurlarının destek mahiyetinde kullanılması planlanmış ama 15 Temmuz’daki destek misyonu daha önceki darbelerle mukayese edilemeyecek bir destek misyonu. Bir ülkeye savaş açtığınızda yapabileceğiniz planlamaya benzer bir planlama yapıldığını görüyoruz. O geceyi birçok yönüyle işgal girişimi olarak kabul etmemiz gerektiğini düşünüyorum.”